Wniosek o wpis do ewidencji innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie
Wymagane dokumenty:
Osoba ubiegająca się o wpis do ewidencji innych obiektów, w których prowadzone są usługi hotelarskie powinna złożyć:
- wniosek – o wpis do ewidencji innych obiektów, w których prowadzone są usługi hotelarskie - pobierz
- opis obiektu - pobierz
Opłaty
Za dokonanie zgłoszenia i wpisu – nie pobiera się opłat.
Opłata skarbowa:
Zaświadczenie o dokonaniu wpisu - 17 zł.
Miejsce złożenia dokumentów:
Urząd Miejski w Śremie
Zespół Obsługi Klienta, pokój nr 01
ul. Plac 20 Października 1
63 – 100 Śrem
Termin i sposób załatwienia sprawy:
Załatwienie sprawy następuje poprzez uzyskanie wpisu do ewidencji obiektów w terminie 30 dni od dnia złożenia wniosku.
Komórka odpowiedzialna:
Pion Edukacji i Usług Społecznych
Stanowisko kultury, sportu i turystyki
tel. 61 28 47 177
Tryb odwoławczy:
Podstawą odmowy wpisu do ewidencji innych obiektów hotelarskich są braki formalne wniosku, nieuzupełnione w terminie 7 dni od wezwania do ich usunięcia. Odmowa wpisu w tym przypadku wydawana jest w formie informacji o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania.
Dodatkowe informacje:
Ewidencję innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie - obiektu nie będącego obiektem hotelarskim (hotelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem, schroniskiem młodzieżowym, polem biwakowym) prowadzi burmistrz właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu.
Obowiązek zgłoszenia
- przedsiębiorca, który zamierza świadczyć usługi hotelarskie w innym obiekcie niebędącym obiektem hotelarskim (hotelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem, schroniskiem młodzieżowym, polem biwakowym),
- rolnik zamierzający świadczyć usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym,
jest obowiązany zgłosić ten obiekt do ewidencji innych obiektów przed rozpoczęciem świadczenia usług.
Forma prowadzenia ewidencji
Ewidencja jest prowadzona w formie kartoteki składającej się z kart ewidencyjnych obiektów, oddzielnie dla każdego rodzaju obiektu i zawiera:
- określenie przedsiębiorcy świadczącego usługi hotelarskie,
- nazwę i adres obiektu,
- informację o stałym lub sezonowym charakterze świadczonych usług, wraz z podaniem czasu trwania sezonu,
- informację o liczbie miejsc noclegowych.
Ewidencja jest jawna w części objętej wpisem do kart ewidencyjnych obiektu.
Dodatkowe zgłoszenia do ewidencji
1. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie ma obowiązek zgłosić do ewidencji informacje o:
- zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich – pobierz
- wpisanie obiektu ujętego w ewidencji prowadzonej przez burmistrza do ewidencji obiektów hotelarskich prowadzonego przez marszałka województwa,
- zmianie działalności sezonowej na stałą lub stałej na sezonową,
- zmianie liczby miejsc noclegowych
- inne informacje opisujące obiekt.
2. Rolnik świadczący usługi w gospodarstwie rolnym ma obowiązek informowania organu prowadzącego ewidencję o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.
Wykreślenie obiektu z ewidencji
Organ prowadzący ewidencję dokonuje z urzędu wykreślenia obiektu z ewidencji, jeżeli:
- przedsiębiorca zaprzestał na okres dłuższy niż 1 rok świadczenia usług hotelarskich,
- przedsiębiorcom świadczącym usługi hotelarskie w obiekcie była jednostka organizacyjna, która uległa likwidacji,
- przedsiębiorca zmarł, a jego następcy prawni nie zgłosili zamiaru świadczenia usług hotelarskich w obiekcie,
- obiekt przestał spełniać wymagania sanitarne lub przeciwpożarowe, lub inne, określone odrębnymi przepisami,
- przedsiębiorca uzyskał decyzję o zaszeregowaniu obiektu wpisanego do ewidencji prowadzonej przez burmistrza do rodzaju i nadaniu kategorii podlegającym wpisaniu do ewidencji prowadzonej przez marszałka województwa.
Organ prowadzący ewidencję ma prawo kontrolować, w zakresie swojej właściwości miejscowej, przestrzeganie wymagań budowlanych, sanitarnych, przeciwpożarowych oraz minimalnych wymagań co do wyposażenia innych obiektów, w których są świadczone usługi.
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie