Wniosek o wpis do ewidencji innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie

Wymagane dokumenty:

Osoba ubiegająca się o wpis do ewidencji innych obiektów, w których prowadzone są usługi hotelarskie powinna złożyć:

  • wniosek – o wpis do ewidencji innych obiektów, w których prowadzone są usługi hotelarskie - pobierz
  • opis obiektu - pobierz

 

Opłaty

Za dokonanie zgłoszenia i wpisu – nie pobiera się opłat.

 

Opłata skarbowa:

Zaświadczenie o dokonaniu wpisu - 17 zł.

 

Miejsce złożenia dokumentów: 

Urząd Miejski w Śremie

Zespół Obsługi Klienta, pokój nr 01

ul. Plac 20 Października 1

63 – 100 Śrem 

 

Termin i sposób załatwienia sprawy:

Załatwienie sprawy następuje poprzez uzyskanie wpisu do ewidencji obiektów w terminie 30 dni od dnia złożenia wniosku. 

 

Komórka odpowiedzialna:

Pion Edukacji i Usług Społecznych

Stanowisko kultury, sportu i turystyki

tel. 61 28 47 177

 

Tryb odwoławczy:

Podstawą odmowy wpisu do ewidencji innych obiektów hotelarskich są braki formalne wniosku, nieuzupełnione w terminie 7 dni od wezwania do ich usunięcia. Odmowa wpisu w tym przypadku wydawana jest w formie informacji o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania.

 

Dodatkowe informacje:

Ewidencję innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie - obiektu nie będącego obiektem hotelarskim (hotelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem, schroniskiem młodzieżowym, polem biwakowym) prowadzi burmistrz właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu.

Obowiązek zgłoszenia

  • przedsiębiorca, który zamierza świadczyć usługi hotelarskie w innym obiekcie niebędącym obiektem hotelarskim (hotelem, motelem, pensjonatem, kempingiem, domem wycieczkowym, schroniskiem, schroniskiem młodzieżowym, polem biwakowym),
  • rolnik zamierzający świadczyć usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym,

jest obowiązany zgłosić ten obiekt do ewidencji innych obiektów przed rozpoczęciem świadczenia usług.

 

Forma prowadzenia ewidencji

Ewidencja jest prowadzona w formie kartoteki składającej się z kart ewidencyjnych obiektów, oddzielnie dla każdego rodzaju obiektu i zawiera:

  • określenie przedsiębiorcy świadczącego usługi hotelarskie,
  • nazwę i adres obiektu,
  • informację o stałym lub sezonowym charakterze świadczonych usług, wraz z podaniem czasu trwania sezonu,
  • informację o liczbie miejsc noclegowych.

Ewidencja jest jawna w części objętej wpisem do kart ewidencyjnych obiektu.

 

Dodatkowe zgłoszenia do ewidencji

1. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie ma obowiązek zgłosić do ewidencji informacje o:

  • zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich – pobierz
  • wpisanie obiektu ujętego w ewidencji prowadzonej przez burmistrza do ewidencji obiektów hotelarskich prowadzonego przez marszałka województwa,
  • zmianie działalności sezonowej na stałą lub stałej na sezonową,
  • zmianie liczby miejsc noclegowych
  • inne informacje opisujące obiekt.

2. Rolnik świadczący usługi w gospodarstwie rolnym ma obowiązek informowania organu prowadzącego ewidencję o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.

 

Wykreślenie obiektu z ewidencji

Organ prowadzący ewidencję dokonuje z urzędu wykreślenia obiektu z ewidencji, jeżeli:

  • przedsiębiorca zaprzestał na okres dłuższy niż 1 rok świadczenia usług hotelarskich,
  • przedsiębiorcom świadczącym usługi hotelarskie w obiekcie była jednostka organizacyjna, która uległa likwidacji,
  • przedsiębiorca zmarł, a jego następcy prawni nie zgłosili zamiaru świadczenia usług hotelarskich w obiekcie,
  • obiekt przestał spełniać wymagania sanitarne lub przeciwpożarowe, lub inne, określone odrębnymi przepisami,
  • przedsiębiorca uzyskał decyzję o zaszeregowaniu obiektu wpisanego do ewidencji prowadzonej przez burmistrza do rodzaju i nadaniu kategorii podlegającym wpisaniu do ewidencji prowadzonej przez marszałka województwa.  

Organ prowadzący ewidencję ma prawo kontrolować, w zakresie swojej właściwości miejscowej, przestrzeganie wymagań budowlanych, sanitarnych, przeciwpożarowych oraz minimalnych wymagań co do wyposażenia innych obiektów, w których są świadczone usługi.

 

 Podstawa prawna: 

  1. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
  2. Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie

 

 

Wytworzył:
Agata Nowicka
Udostępnił:
Projs Julia
(2022-12-08 13:51:39)
Ostatnio zmodyfikował:
Projs Julia
(2022-12-08 13:56:42)
       DRUKUJ TĘ STRONĘ Obrazek drukarki